22.12.2015 Arhiva

Zajednički dopis pomoraca Jadrolinije i pitanje Upravi zašto su pomorci Jadrolinije manje vrijedni od činovnika, pročitajte u nastavku:

Pomorci iste kvalifikacijske strukture i složenosti posla  imaju  manji koeficijent. dakle,  za jednak dohodak ( onaj činovnički)  pomorac mora odraditi više sati, tj. raditi subotu, nedjelju, praznike...

Primjerice, na trajektima samo zapovjednik i upravitelj stroja imaju osnovicu veću od državnog prosjeka, dok svi ostali – časnici  i posada imaju osnovicu manju od državnog prosjeka. manja primanja odražavaju se na manje mirovine.

Svjedoci smo da  službenici  Jadrolinije odlaze u mirovinu sa otpremninom 100.000 – 250.000 kuna. To ne važi za pomorce jer je  njihova otpremnina  8.000 kuna       (slovima – nevjerojatnih osam tisuća kuna) !!!

Dok se činovniku za otpremninu priznaje čak i  onaj rad koji je ostvario izvan Jadrolinije u drugim poduzećima, pomorca  se otpremi sa osam tisuća kuna za težak pomorački rad u punom stažu od 40 godina u cijelosti odrađenom na brodovima Jadrolinije.

Pomorci  prihoduju dohodak  često u vrlo teškim  radnim  i vremenskim uvjetima. Kroz radni vijek pomorca  bilo je ratnih godina punih opasnosti, starih trajekata vrlo neprikladnih  za rad  i  dostojan život…

Osim toga gospoda iz uprave pomorcima priznaju u radno vrijeme samo kada“vrti propela“, a sve ostalo, bez obzira na rad pomoraca, ne priznaju. Kao da oni dolaze na brodove, te ih čiste, popravljaju boju i održavaju uredan pomorački izgled brodova, popravljaju strojeve u slučajevima havarije, peru zahode itd. Tako imamo slučajeve da se pomorcu prekida radno vrijeme tri, četiri i više puta dnevno, što se kosi sa svim mogućim zakonima i konvencijama.

Uza sve nabrojeno, pomorac ide u mirovinu s otpremninom u prosjeku 20 puta manjom od činovničke samo iz razloga što, očigledno smetaju upravi i nisu blizu njihovih……(da ne pišemo grube riječi).

Zaključak je da pomorci jesu diskriminirani u svakom pogledu i po svim pitanjima koja se tiču materijalnih i drugih prava, jer sva obećanja dana od uprave (pa i vezano za otpremnine) se tako olako i već predvidivo krše kao da ne znaju da se ljudi drže za riječ, a volovi za rogove. Tko su i šta su oni više ne znamo….

POMORCI   JADROLINIJE