Sindikat pomoraca Hrvatske je u svojih 26 godina postojanja sproveo mnogo akcija, kampanja za prava pomoraca, prosvjede, a najteže bitke se vode svakodnevno s hrvatskim zakonodavstvom.

ITF i ETF

Od ulaska u Međunarodnu federaciju transportnih radnika (ITF), SPH sudjeluje u međunarodnoj Kampanji protiv zastava pogodnosti odnosno brodova koji ne ispunjavaju svjetske standarde plovidbe i uvjeta rada, sudjeluje u raspravama i akcijama na razini europske i svjetske razine, putem Inspektorata u Rijeci, Šibeniku i Dubrovniku pomaže pomorcima na podstandardnim brodovima. 

Što je ITF?

 

International Transport Workers' Federation je međunarodna sindikalna federacija transportnih radnika. Oko 700 sindikata, koji predstavljaju šest milijuna transportnih radnika u 148 zemalja su članovi ITF-a. Više od 600 000 pomoraca su članovi sindikata učlanjenih u ITF.

Ciljevi ITF-a su:

  • da promovira poštovanje prema sindikalizmu i ljudskim pravima diljem svijeta
  • da radi za mir temeljen na socijalnoj pravdi i ekonomskom napretku
  • da pomaže sindikatima - članovima u obrani interesa njihovih članova
  • da za sindikate članove obavlja istraživanja i bude informacijski servis

DA OSIGURA TRANSPORTNIM RADNICIMA POMOĆ U NEVOLJI!!!!

Što je ETF?

 

Europska federacija transportnih radnika  (ETF) je nova paneuropska organizacija sindikata koja obuhvaća sindikate transporta iz Europske unije, Europskog ekonomskog prostora i srednje i istočne Europe.

Europska federacija transportnih radnika je nastala na osnivačkom kongresu u Bruxellesu 14-15 lipnja 1999.
ETF je povezao sindikate koji organiziraju radnike u željeznici, cestovnom prometu i logistici, pomorskom prometu, lukama i pristaništima, unutarnjim vodenim putevima, civilnom zrakoplovstvu, ribarstvu i turističkim uslugama.
ETF predstavlja više od 2,5 milijuna prometnih radnika iz 231 prometnih sindikata i 41 europske zemlje.
ETF okuplja bivše pripadnike Federacije transportnih radničkih sindikata u Europskoj uniji (FST - sada raspušten) s europskim podružnicama u Međunarodnoj federaciji transportnih radnika (ITF). To je jedinstveno tijelo koje zastupa europske transportne radnike.

Koje su glavne djelatnosti ETF-a?

Njegova glavna djelatnost je zastupanje i obrana interesa prometnih radnika diljem Europe. Ona oblikuje i koordinira transportne sindikate i socijalnu politiku, organizira zajedničke industrijske djelatnosti, sudjeluje u obrazovanju i osposobljavanju i provodi inovativna istraživanja o različitim temama o zdravlju radnika i sigurnosti na radu.
ETF je priznati socijalni partner u europskom socijalnom dijalogu, te zastupa interese prometnih radnika diljem Europe vis-à-vis Europske komisije i Vijeća ministara.

Nautilus Federation

 

Na sjednici Središnjeg odbora Sindikata pomoraca Hrvatske održanoj u studenom 2015. u Opatiji, potpisan je mulitlateralni sporazum o čvršćoj suradnji Sindikata pomoraca Hrvatske i britanske pomorske organizacije Nautilus Federation, koja podrazumijeva zajedničke istupe unutar asocijacija na svjetskoj i europskoj razini i ono što je najbitnije podrazumijeva pomoć članstvu u regijama iz kojih dolaze sindikati članovi Nautilus federacije: iz SAD-a, Velike Britanije, Švicarske, Nizozemske, Singapura, Australije, Novog Zelanda.